Ingarö och dess historia

När det handlar om historia har givetvis även Ingarö en lång sådan. Här har det till exempel hittas hällristningar från bronsåldern, vilket då antyder att denna ö i Stockholms skärgård har varit befolkad ända sedan denna tid. Hur många personer som under lång tid har varit bofasta på ön finns det inte så mycket information om, men vill du veta mer än vad som står här besöker du det museum som Ingarös Hembygdsförening har upprättat. Under långt tid in i modern tid ökade antalet bofasta på denna ö stadigt, för att under en kortare tid falla tillbaka något. Detta berodde mest på invasionen av fritidshus.

Ingarö_varvNumera har öns befolkning stadigt ökat i antal från 1995. Då bodde det cirka 3500 bofasta på Ingarö, vilket ökade till 4500 fram till år 1999. 2012 fanns det omkring 9000 bofasta, och detta beräknas idag ha ökat till cirka 10 000 personer som är boende på Ingarö. Det finns olika saker som gör att Ingarö har blivit känt i folkmun. En av dessa är att den första svenska piloten kommer från denna ö. Detta var Carl Cederström, (Calle Flygare), och han har även fått två vägar uppkallade efter sig på ön. På Ingarö skapades även det som kallas för Sveriges första nudistbad. Som sagt finns det något för alla på denna underbara ö.

Det finns också andra saker som har skett för att placera denna ö på den svenska kartan under senare delen av historien. Bland annat har den populära filmen Sunes Sommar från 1993, gällande campingplatsen och tennisbanan, spelats in på denna ö. Också delar av den internationella filmen “The Girl with the Dragon Tattoo” har spelats in på denna ö. Var du inte där under inspelningen av dessa kan det vara en bra idé att besöka denna ö vid nästa ledighet, vilket kan bli en minnesvärd upplevelse.